2018. március 15.

Citromos csirkemell petrezselymes spagettivel

Különleges citromos, friss ízvilágú csirkemell és még frissebb, rengeteg petrezselyemmel megszórt vajas spagetti. Tökéletes kombináció!

Széll Tamás receptjét már sokan elkészítették, van aki változatlan formában és van aki kisebb-nagyobb módosításokat eszközölt rajta. Anyuék is módosítottak kicsit, elsősorban a mennyiségeken, ezért most az ő változatukat fogom közzétenni. :)


Hozzávalók a sült csirkemellhez:
- 80 dkg csirkemellfilé
- 2 db bio citrom héja
- fél citrom leve
- 5-6 gerezd fokhagyma
- só
- kb. 10 dkg vaj

Az egészben hagyott csirkemellfilé mindkét oldalát finoman sózzuk. Egy serpenyőben vajat olvasztunk, felforrósítjuk és belefektetjük a húst. Durvára zúzott fokhagymát, burgonyahámozóval hámozott citromok héját dobunk mellé. Mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Ezt addig ismételjük amíg az összes hús el nem fogy. Egy sütőtálba egymás mellé sorakoztatjuk a csirkemelleket, ráöntjük a visszamaradt fokhagymás zsiradékot és hozzáadunk fél citrom levét. Előmelegített 120 fokos sütőben további kb. 10 percig sütjük. Végül alufóliával letakarva tartsuk melegen amíg elkészítjük a spagettit.

Hozzávalók a spagettihez:
- 50 dkg spagettitészta
- 5 tojás sárgája
- 1 nagy vagy 2 kisebb csokor petrezselyem apróra vágva
- 20 dkg hideg vaj kockára vágva
- só

Egy fazékban vizet forralunk, megsózzuk, beletesszük a spagettit és kb. 2 perccel rövidebb ideig főzzük mint szoktuk. Szűrjük le, de egy kevés vizet hagyjunk rajta. Így öntsük át egy magas falú serpenyőbe, forraljuk fel és kevergetve pároljuk a tésztát néhány percig. Húzzuk félre a tűzről, adjuk hozzá a kockára vágott hideg vajat és a tojások összekevert sárgáját és az aprított petrezselymet. Kevergessük, rázogassuk, míg egy krémes, sűrű, tejszínszerű bevonat keletkezik minden szál spagettin. Nem szabad kicsapódnia a mártásnak.

Azonnal, forrón tálaljuk a csirkemellel.


Ezekkel a kissé módosított mennyiségekkel (is) isteni finom lett ez az összeállítás. Én, aki amúgy nem rajongok annyira a tojássárgájáért, akkora adagot vágtam be a spagettiből, hogy nem is értettem, hogy fért belém. A csirkemell pedig különösen kellemes így megsütve. Kívülről kap egy kis ropogósabb kérget, belülről viszont szaftos marad.

Próbáljátok ki ti is!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése