De éppen ennyire kedveljük a kissé időigényesebb, elegáns nevű Gundel palacsintát is, sőt az extra gyors, sütőben sült változatot is. Ha egy kicsit nemzetközi vizekre eveznétek, a cseh fánk-palacsinta kombinációt, vagyis a tarkedlit is figyelmetekbe ajánlanám. Lehet válogatni a blogunkon megjelent receptek közül! :)
Most pedig az amerikai palacsinta receptjét hoztuk nektek. Biztosan sokan ismeritek és kedvelitek ezeket a kicsi, pufók palacsintákat, amelyeket eredeti hazájukban leggyakrabban olvasztott vajjal, juharsziruppal vagy mézzel meglocsolva fogyasztanak - leginkább reggelire. Nem nagy macera elkészíteni, pillanatok alatt megsül egy-egy kis korong, fél óra alatt négy fő részére kiadós reggelit varázsolhatunk belőle az asztalra.
Hozzávalók kb. 15 db 9-13 cm átmérőjű palacsintához:
- 19 dkg liszt
- 3 dl tej
- 4,5 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 evőkanál cukor
- 1 dkg sütőpor
- csipetnyi só
A lisztet és a sütőport egy mélyebb edénybe öntjük és jól összekeverjük. Hozzáadjuk a sót, cukrot, tejet, tojást valamint a megolvasztott, de nem forró vajat is. Alaposan összedolgozzuk. Sűrű, sima tésztát kell kapnunk.
Egy palacsintasütő serpenyőt vékonyan kiolajozunk (én kókuszolajat szoktam használni a palacsinta sütéséhez) és felforrósítunk. Kis merőkanállal adagoljuk bele a masszát a serpenyőbe, az első daraboknál kísérletezzük ki, hogy mennyi tésztára van szükségünk egy-egy lepény elkészítéséhez.
A sütőpor és a hő hatására meg fognak nőni a palacsintáink, könnyű, levegős tésztájúak lesznek. Amikor az alja halványbarnára pirul, egy széles sütőlapáttal nyúljunk alá és fordítsuk meg, süssük a másik oldalukat is barnásra.
Folytassuk egészen addig, amíg el nem fogy a masszánk.
Langyosan, frissen érdemes fogyasztani, akkor a legfinomabb. Leönthetjük csokiöntettel is, attól függően, hogy ki mennyire szereti az édeset. Nekünk tökéletesen megfelelő volt hozzá a Méhes-Mézes különleges minőségű mézes meggy lekvár, amely sok-sok gyümölcsdarabot tartalmaz és kellemesen savanykás ízű, jól kiegészítette az édes palacsintatésztát.
Próbáljátok ki ti is! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése