Húsvét hétfőn hidegtálas napot szokott rendezni családunk, ilyenkor mindenki készül valamivel. Én idén sonkatekercseket és töltött tojásokat készítettem.
Összesen 4 féle krémet készítettem, ezekkel töltöttem meg mind a tojásokat, mind a sonkaszeleteket:
- tojáskrém
- snidlinges sajtkrém
- tormakrém
- spenótkrém
Ez utóbbit kifejezetten apukám miatt találtam ki, mert nagyon szereti a parajt. Na meg én is és Imi is. A tojáskrém adott volt, hiszen annyi tojást főztem, hogy bőven ki tudtam keverni belőle egy nagy adagot. Ráadásul ahhoz hogy meg tudjam tölteni a tojásokat, a sárgáját ki kellett emelnem a közepéről, így az is ment a tojáskrémbe.
András a tormakrémet szereti, Mazsi a tojáskrém mellett a semleges snidlinges-sajtkrémes tölteléket részesítette előnyben. Anyu pedig a spenótkrémen kívül bármit.
Hozzávalók (8 fél tojás és 8 szelet sonka megtöltéséhez):
- 8 dkg vaj
- 4 csapott evőkanál liszt
- 3,5 dl tej
- 25 dkg parajkrém (mirelit)
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- őrölt szerecsendió
- 4 db főtt tojás sárgája
- 2 evőkanál majonéz
A legelső lépés megfőzni a megtöltésre váró tojásokat. Én ezt jóval nagyobb mennyiségben tettem mint amennyit a receptben írtam, hiszen ahogy említettem, több féle tölteléket készítettem.
A vajat egy lábasban megolvasztottam, beleszórtam a lisztet és kevergetve összefőztem-pirítottam. Felöntöttem a tejjel és csomómentesre eldolgoztam benne a lisztes vajat. Folyamatosan keverve sűrűre főztem. Hozzáadtam a (kiolvasztott) parajpürét és a zúzott fokhagymát. Sóval, őrölt szerecsendióval ízesítettem. Kb. 3-4 perc alatt összefőztem. Félretettem hűlni.
Közben megpucoltam a főtt tojásokat, cikkcakkosan körbevágtam és óvatosan kiemeltem belőle a sárgáját, vigyázva hogy a fehérje ne sérüljön. A fehérjét tálra rendeztem, a sárgáját pedig burgonyanyomóval áttörtem.
Amint a spenótos krém kihűlt, robotgéppel beledolgoztam a tojássárgáját és a majonézt és csillagcsőrös habzsák segítségével megtöltöttem a tojásfehérjét, valamint a sonkákat. Ez utóbbiakat feltekertem, egymás mellé fektettem egy üvegtálba és a tekercsek végére is nyomtam krémrózsákat.
A sonkatekercseket zselatinnal átfényeztem.
Természetesen a tojásokat és a sonkatekercseket is hűtőben tároltam fogyasztásig. Legalább 1 nappal előtte érdemes elkészíteni, hogy a krémek kissé megdermedjenek.
A fenti képeken apukám paprikás burgonyás kenyere látható, ami a családi hagyomány szerint minden húsvétkor meg szokott sütni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése