2016. augusztus 28.

Májas lecsó

Ezt a receptet is a 2016. augusztusi Vidék íze magazinban találtam, egy másik különleges lecsó receptjének társaságában.

Említettem, hogy Iminek nem igazán jött be a patisszonpörkölt a héten és mivel ő nagyon szereti a csirkemájat, na meg kiszúrta az újságban, hogy milyen jól néz ki a máj-lecsó párosítás, ezért gondoltam, megfőzöm neki ezt az ételt. Tesómék is jelentkeztek, hogy megkóstolnák, így egy normál, 4 tányérra való adagot csináltam belőle.


A Vidék íze recepthez képest kissé módosítottam a mennyiségeket és a hozzávalók listáján is, illetve az ott feltüntetett kolbászt szinte teljes egészében kihagytam a lecsóból.

Hozzávalók:
- 15 dkg füstölt szalonna
- 50 dkg paradicsom
- 75 dkg paprika
- 2 nagy fej vöröshagyma
- néhány karika kolbász az íze kedvéért
- 50 dkg csirkemáj (lehet sertés is)
- só
- pirospaprika

A szalonnát apró kockára vágjuk és egy vastag falú edényben zsírjára pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről és megszórjuk kevés pirospaprikával. Rátesszük a félbe- majd karikára vágott paradicsomot, a felszeletelt paprikát, ennek a tetejére a felszeletelt hagymát, a néhány szelet kolbászt. A zöldséges rétegeket finoman sózzuk, a kolbászra ne tegyünk sót.

Az edényt fedjük le egy üvegtetővel, hogy lássuk, kell-e aláöntenünk vizet. Nekem rengeteg levet eresztettek a zöldségek, így nem kellett. Közepes lángon főzzük, egyszer-kétszer megkavarjuk közben. Amint kieresztették a levüket a zöldségek, beletesszük a csíkokra vágott májat és fedő nélkül főzzük tovább addig amíg a máj teljesen megpuhul.

Friss kenyérrel, frissen őrölt borssal megszórva tálaljuk, úgy a legfinomabb.

Saját tapasztalatról nem tudok beszámolni, mert nem szeretem a csirkemájat, de Imi kétszer evett belőle és tesómék is azt mondták, hogy finom volt. Ha valaki szereti a csípősebb ízeket, erős paprikát és csípős kolbászt is tehet bele.



2016. augusztus 26.

Patisszonpörkölt

Mostanában nem vagyok túl aktív a konyhában, bevallom töredelmesen. Ennek az az egyik oka, hogy igyekszem minél egyszerűbbeket, gyorsakat főzni, és leginkább olyan receptek jutnak eszembe, amelyek már szerepeltek a blogon.

Időm nagy részét az elmúlt hetekben másra fordítottam. Már biztosan többen is tudjátok, hogy kisbabát várok, ezért a különféle vizsgálatok, várandós programok, az egyik szoba gyerekszobává alakításának tervezése, nagyrészt leköti az energiáimat. Természetesen ezek mellett egyelőre még teljes munkaidőben dolgozom a munkahelyemen.

Ráadásul a pocaklakóm teljesen felborította az étrendemet. Olyan dolgokat kívánok amelyeket azelőtt soha és sok étel meg sem fordul a fejemben amit azelőtt akár napi, heti szinten tudtam enni. Ilyen például a hús és minden húsféleség. Nagyon rendes kisbaba, mert neki köszönhetően a húsfélék helyett sok-sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztok és egyre többször nyúlok napközben a tejesdoboz után is.

Imi egyelőre jól viseli az étrendi változásokat, ez alól csak az e heti alkotásom, ez a patisszonpörkölt volt a kivétel. Már az elején elég szkeptikusan állt hozzá, de hősiesen elcsomagolt magának egy adagot egyik napra ebédre. Nagy részét meg is ette, de azt mondta, hogy ha lehet, akkor ő többet ebből inkább nem kér. :) Próbálunk kompromisszumokat kötni, ő igyekszik alkalmazkodni az én megváltozott étkezési szokásaimhoz, de ha azt látom, hogy másra lenne igénye, akkor neki külön elkészítem a vágyott ételt.



Nekem egyébként ízlett a patisszonpörkölt (Vagy patiszonpörkölt? Soha nem tudom hogy 1 vagy 1 sz-szel helyes?), hiszen csak olyan dolog került bele amit szeretek: sok hagyma, lecsós alap és a csillagtök. Persze kicsit furcsa a végeredmény, hiszen édeskés ízű a tök. De két falat után én már meg is szoktam ezt a kompozíciót.

Hozzávalók:
- kb. 75 dkg patisszon (csillagtök) tisztítva
- 1 nagy fej hagyma
- 2 nagyobb paprika - lehet színes is, pl. kápia
- 2 nagyobb paradicsom
- pirospaprika
- só
- bors
- olaj
+ tálaláskor frissen vágott petrezselyem

A csillagtököt meghámoztam szeletekre vágtam, magjait eltávolítottam majd felkockáztam. Egy tálba tettem, gyengén lesóztam.

A hagymát megtisztítottam, felaprítottam. Egy lábasban olajat hevítettem, rádobtam a hagymát és fedő alatt megpároltam. A tűzről félrehúzva megszórtam pirospaprikával, kevés sóval, jól összekevertem és felöntöttem kb. 1 dl vízzel. Visszatettem a tűzre.

A paprikát és a paradicsomot megmostam, kis darabokra vágtam és rászórtam a hagymára. Elkevertem és fedő alatt pároltam, amíg a zöldségek kissé megfonnyadtak és levet eresztettek. Ekkor a patisszon alól leöntöttem a sós levet, átöblítettem és hozzáadtam a lecsós alaphoz. Borssal ízesítettem, összeforgatva fedő alatt közepes lángon addig főztem amíg éppen megpuhult a tök. Vigyázzunk, ne főzzük túl, mert szétesik!

Ha szükséges, pótoljuk főzés közben a vizet, de ne legyen híg a szaftja. Tálaláskor frissen vágott petrezselyemmel szórtam meg.



Tarhonyát készítettem mellé, mintha "igazi" pörkölt lenne. :) Természetesen mással is finom, pl. újhagymás rizzsel mint a cukkinis virslipörkölt.



2016. augusztus 22.

Zöldséges tócsni

Ismét egy lepényke, avagy tócsni és ismét Vidék íze recept, méghozzá a 2016. augusztusi számból. Úgy látszik, mostanában lepcsánka jár az én agyamban is és anyuékéban is. Múlt héten olvashattátok a kukoricás lepényke receptjét itt a blogon amit még régebben készítettek el és úgy gondoltam, hogy most már ideje lenne megosztani veletek a leírását. Erre múlt hét csütörtökön ezzel a zöldséges tócsnival vártak, frissen kisütve :)


Hozzávalók:
- 4 közepes burgonya
- 1 kisebb cukkini
- 1 kisebb sárgarépa
- 1 kápia paprika
- pár szál halványító (szár-) zeller
- 2-3 szál újhagyma
- 1 cikk fejes káposzta
- 1 csokor petrezselyem zöldje
- 3 tojás
- 3 evőkanál tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- 10-15 dkg liszt
- só
- olaj a sütéshez



Héjastul félig megfőzzük a burgonyát sós vízben, majd ha kihűlt, meghámozzuk és durva reszelőn csíkokra reszeljük.

Hozzáadjuk a csíkokra vágott kápia paprikát, a felaprított újhagymát, zellerszárat, petrezselyem zöldjét, a szálasra reszelt cukkinit, sárgarépát, káposztát. Ha van aprítógépünk, lényegesen gyorsabban haladhatunk a vagdosással.

Ráütjük a három tojást, hozzákeverjük a tejfölt, zúzott fokhagymát. Annyi lisztet dolgozunk hozzá, hogy ne legyen folyós a massza. Sózzuk ízlés szerint.

Kevés olajat forrósítunk egy serpenyőben és tenyérnyi lepénykéket sütünk benne a masszából. A lepénykék mindkét oldalát pirosra sütjük.



Egy nagy tál friss salátával is nagyon finom, de fokhagymát tejföllel meglocsolva is! Nagyobb étvágyúak köretként tálalhatják szaftos vagy grillezett húsok mellé.



2016. augusztus 17.

Kukoricás lepényke

A recept éppen 5 éve, a Vidék íze magazin 2011. augusztusi számában jelent meg. Emlékszem, ahogyan átlapoztam akkor az újságot, egyből megakadt a tekintetem ezen a kukoricával kiegészített majdnem-tócsnin. De nem mondtam semmit.

Apunak nem is kellett hogy mondjak bármit is. Tudta anélkül is, hogy nagyon fogok örülni, ha elkészíti nekem a chilis babja mellé. Így hát legközelebbi látogatásomkor ez a látvány fogadott engem:


Jól néz ki, ugye? Hát még az íze, milyen finom! Önálló ételként, tejfölös-fokhagymás szósszal is nagyon szuper kis vacsora, de chilis bab mellé, mártogatós lepénykeként kínálva egy komplett ebédet tesz ki.


Hozzávalók:
- 3 cső főtt kukorica morzsolva vagy 2 doboz konzerv csemegekukorica lecsepegtetve
- 90 dkg krumpli
- 1 tojás
- 2 tojás sárgája
- liszt
- késhegynyi cayenne bors vagy chilipor
- só
- 10 dkg vaj a sütéshez

A krumplit meghámozzuk és nyersen lereszeljük. Azután a tojással, a tojások sárgájával, a kukoricával, sóval, cayenne borssal vagy chiliporral  és annyi liszttel, amennyit felvesz, sima tésztává dolgozzuk.

A masszából serpenyőben, forró vajon, evőkanálnyi aranybarna lepénykéket sütünk.A kanál hátával nyomkodjuk laposra miután a serpenyőbe helyeztük. Mindkét oldalát süssük meg.


Azonnal fogyasztva, forrón a legfinomabb. Még tart a csemegekukorica-szezon, érdemes frissen főtt kukoricából elkészíteni.



2016. augusztus 8.

Vadas mártás

Van már egy vadas marha receptünk az oldalon Erzsi néni jóvoltából. Az az igazi, finom, édeskés-savanykás mártással, benne főtt marhahússal készülő főételről szól.

Ezt a mártást hús nélkül állítottam elő, tulajdonképpen tésztaszósznak is nevezhetjük. Kevés húst eszem mostanában, de a vadas pikáns ízére mégis nagyon vágytam az elmúlt héten. Nem voltam rest, megcsináltam, és gondoltam ha valakinek még megtetszik, eszik belőle. Tesóm is szívesen megkóstolta, sőt Imi is, vagyis nemcsak én kívántam meg. :)



Hozzávalók (5-6 adaghoz):
- 3 nagy, vagy 5-6 közepes sárgarépa
- 3 vékonyabb fehérrépa
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 babérlevél
- 3 evőkanál tejföl
- 2 kávéskanál liszt
- mustár ízlés szerint
- citromlé ízlés szerint
- 1-2 evőkanál cukor
- só
- őrölt bors
- víz
- olaj

A sárgarépát és fehérrépát megtisztítottam, karikára vágtam. A hagymát megpucoltam, felszeleteltem. Egy lábasban olajat hevítettem, rádobtam a hagymát, répákat és 3 percig kevergetve pirítottam. Hozzáadtam a babérlevelet, sóztam, borsoztam, beletettem a zúzott fokhagymát is  és felöntöttem annyi vízzel, hogy bőségesen ellepje. Fedő alatt addig főztem amíg megpuhultak a zöldségek.



Ekkor a lisztet csomómentesre kevertem a tejfölben majd ráöntöttem a zöldségekbe. Botmixerrel pépesítettem-kevertem össze (előtte kivettem belőle a babérlevelet). Ha túl sűrű, önthetünk hozzá még vizet, hogy a kívánt állagot elérjük. A cukrot szárazon karamellizáltam egy teflonserpenyőben és folyékony állapotában beleöntöttem a szószba. Gyorsan elkevertem, kiforraltam. Mustárral és citromlével ízesítettem még. További 10 percig főztem, forraltam.



Spagettivel és raviolival ettük. Máskor is elkészítem, nekem nagyon ízlett! Imi is dicsérte, bár ő kissé hiányolta belőle a hús ízét. :)