2016. július 31.

Pudingos boci szelet

Néhány évvel ezelőtt anyu sütött egy boci szelet nevű sütit. Kakaós alapba kanállal belepötyögtetett egy vaníliás-túrós keveréket, majd kisütötte és felszeletelve tényleg egy boci mintájára hasonlított a süti. A családban nagy sikert aratott, de mivel én nem nagyon szeretem a túrós édességeket, csak visszafogottan lelkesedtem érte. :)

Pénteken a vépi rokonoknál jártunk látogatóban és nagyon megörültem, amikor Erzsi néni megmutatta, hogy milyen sütivel várt minket - a gulyásleves és a házi krumplis lángos után. Ez is boci szelet volt, de a túrós pöttyök helyett puding került bele. Na, ez már nekem való volt! Megkóstoltam és azonnal el is kértem a receptjét.


Hozzávalók a pudingos foltokhoz:
- 9 dl tej
- 2 csomag tejszínízű pudingpor

A tejben csomómentesre keverjük a pudingport és sűrűre felfőzzük (szigorúan cukor nélkül!). Félretesszük, kihűtjük.

Hozzávalók a kakaós alaphoz:
- 30 dkg liszt
- 25 dkg kristálycukor
- 5 tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 dl tej
- 1 dl étolaj
- kevés reszelt citromhéj
- csipetnyi só


A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját kikeverjük a cukorral. Beletesszük a reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot, sót, tejet, olajat és jól összedolgozzuk. Hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport és kakaóport is. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje habot.

Egy sütőpapírral bélelt gáztepsibe simítjuk a masszát, azután a kihűtött pudingból vízbe mártott evőkanállal darabokat szaggatunk és belerakosgatjuk a tésztába.

180 fokon kb. 30 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

Hozzávalók a tetejére:
- 4-5 dl tejföl
- 20 dkg porcukor

Amíg a süti sül, a porcukrot és a tejfölt csomómentesre kikeverjük. Amint elkészült a boci szelet, kivesszük a sütőből és a forró tésztára simítjuk a cukros tejfölt.

Néhány óra alatt jól kihűtjük a süteményt, ez után szépen szeletelhetővé válik.


Vigyázat, nem lehet abbahagyni az evését! Két hét múlva kertiparti lesz nálunk, ha az időjárás is engedi, úgy terveztem, hogy ezt a sütit fogom elkészíteni. Kíváncsi vagyok, hogy ízlik majd a barátoknak. :)



2016. július 27.

Krumplis lecsó

Íme a lecsó sokadik változata. Blogunkon megtalálható már két féle magyaros verzió. Az egyik az ahogyan én szeretem a legjobban, ez itt olvasható. A másik egy kissé eltér tőle, színes paprikákból készül, receptjét ezen a linken találhatjátok. Valamint van egy francia lecsónk, vagyis ratatouille-unk is, amiről itt írtam.

Amiről pedig most lesz szó, azt Mazsi főzte néhány évvel ezelőtt. Ez nagyon-nagyon magyaros, pirospaprikás, szaftos, puha kenyérrel lehet tunkolni. Különlegessége hogy benne főtt krumplival készül.


Hozzávalók:
- 20 dkg húsos szalonna
- 2 nagy fej hagyma
- 30 dkg paradicsom
- 50 dkg paprika
- 40 dkg apró burgonya
- 2 teáskanál pirospaprika
- só

A szalonnát apró kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk és vékonyra szeleteljük.. A paradicsomokat néhány másodpercre lobogó, forró vízbe mártjuk , majd lehűtjük és lehúzzuk a héjukat. (Ezt nem szükséges megtenni, ha nem zavar minket a főtt paradicsomhéj a lecsóban.) Húsukat cikkekre vágjuk. A paprikákat megmossuk, kimagozzuk és felszeleteljük. A krumplikat megtisztítjuk, ha szükséges félbe vagy negyedbe vágjuk.

Egy nagy, mélyebb serpenyőben zsírjára pirítjuk a szalonnát, rátesszük a hagymát és üvegesre dinszteljük. Megszórjuk pirospaprikával, 1 dl vizet öntünk rá és gyorsan, alaposan összekeverjük.
Beletesszük a krumplit, sózzuk és 10 percig lefedve pároljuk.

Ezután hozzáadjuk a felszeletelt paprikát, összekeverjük és ha kell, felöntjük még egy icipici vízzel. További 5 percig pároljuk, majd levesszük a fedőt és gyakran megkeverve félpuhára főzzük a paprikát. Ekkor hozzákeverjük a paradicsomot, ha szükséges utánsózzuk. Kb. 5-10 percig főzzük még, amíg a paradicsom kissé összeesik és a krumpli is teljesen megpuhul.

Azonnal, forrón tálaljuk.


A krumplis lecsó számomra nem újdonság, gyerekkoromban többször is ettem nyaranta, amikor anyukám rokonaihoz látogattunk a veszprém megyei Iszkázra. Gyakran a frissen készülő lecsó illata ébresztett fel, Emma néniék ugyanis szerették a villásreggelit és ha már paprika- és paradicsomszezon volt - ők saját maguknak termelték meg ezeket - lecsóval kezdték a napot. Mindig héjában főtt apró burgonyát készítettek mellé és azzal tálalták. Hmm.... a mai napig a számban érzem azoknak a lecsóknak az ízét...



2016. július 20.

Feketeribizlis zúzmara szelet

Hétvégén az évszakhoz képest hűvös, esős idő volt, így gondoltam, itt a lehetőség, hogy bekapcsoljam a sütőt, még jól is esik az a melegség amit áraszt. Stílusosan a zúzmara szelet receptje jött velem szembe az interneten, mégpedig a Femina oldal egyik posztjában. A recept áfonyás krémet írt, de nekem csak feketeribizlim és fagyasztott vegyes erdei gyümölcsöm volt otthon, így ezekből alkottam meg az én süteményemet.


Hozzávalók a piskótához:
- 3 tojás
- 15 dkg porcukor
- 18 dkg liszt
- 6 g sütőpor
- 5 dkg puha vaj
- 1 dl tejföl

A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a porcukorral, tejföllel, vajjal habosra keverjük. Beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet és összeforgatjuk a tojásfehérje habbal.

Egy kb. 30 x 25 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 25 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. A kész piskótát tálcára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, hosszában kettévágjuk és hagyjuk kihűlni.

Hozzávalók a krémhez:
- 4 dl tej
- 5 evőkanál búzadara
- 15 dkg lágy vaj
- 15 dkg porcukor
- 20 dkg feketeribizli
- 1 maréknyi mirelit vegyes erdei gyümölcs (elhagyható)

A búzadarát a tejben folytonos keverés mellett sűrűre főzzük. A felengedett mirelit gyümölcsöt a levével együtt belekeverjük, majd lehúzzuk a tűzről és teljesen kihűtjük.

A porcukrot a vajjal kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a gyümölcsös tejbegrízt és csomómentesre kikeverjük. Beleforgatjuk a megmosott, megszárított feketeribizli szemeket.

A krémmel egyenletesen megkenjük az egyik piskótalapot és a tetejére helyezzük a másikat, finoman rányomva. (Nekem elég folyós lett a krém, így miután rákentem a piskótára, betettem a hűtőbe egy órára dermedni, csak ezután helyeztem rá a másik piskótalapot).

Néhány órára hűtőbe helyezzük, tálalás előtt pedig megszórhatjuk porcukorral és további fekeribizli szemekkel díszíthetjük a tetejét.


Látható, hogy a nevét a krémben található grízről kapta, hiszen szép zúzmarás lett tőle, a rózsaszín alapból még inkább kiemelkedik. :)

Ízlés szerint más gyümölccsel is elkészíthetjük, a mirelit gyümölcsöt pedig teljesen elhagyhatjuk belőle. 



2016. július 18.

Sütőben sült kürtőskalács

Néhány évvel ezelőtt, amikor anyukám éppen bele volt szerelmesedve a Vidék íze magazinban látható Légli kerámiaedényekbe, tesóm felfedezett neki egy másik weboldalt, ahonnan hasonlóan gyönyörű edények, konyhai kiegészítők rendelhetők.

Ez az oldal a Cserépfazék nevet viseli, ha jól látom most már két helyen is megtekinthetők az alkotások: itt és itt. Szabó Áron és Farkas Judit fazekas-keramikusok fantasztikus munkái közül lehet válogatni, a rendelésben csak szabad konyhai helyünk és pénztárcánk szabhat határokat, hiszen az alkotók mindenféle igényeket igyekeznek kielégíteni.


Anyunak már több cserépedénye, kínálótála származik a Cserépfazékból és ezeket a szuper kürtőskalács készítő formákat is tőlük rendelte. Nagyon hasznos kis eszköz, hiszen a sütőben készíthető a segítségével kürtőskalács, nem kell parazsat izzítani hozzá, illetve kemencét építeni. :) Nyilván, nem ugyanolyan ízű kürtőskalács készül sütőben, mint a szabadban, parázson, de már teszteltük és a sütőben sült változat is nagyon finom!

A formák mellé ezt a kis leírást mellékelték a készítők:

A kürtőskalács egyike azon édességeinknek, mely mára a magyar gasztronómiában meghatározóvá vált, és a nagyobb hazai rendezvények állandó résztvevője lett. Ez a sült tészta az 1700-as évek első felében került Erdélybe, de Magyarország több tájára is, eltérő elnevezéssel. A Szigetközben 'botratekercs' néven ismerik.

Valamint a használati útmutató szerint gázsütőben és elektromos sütőben is használható a cserépből készült forma és sokkal hatékonyabb, ha egyszerre többet helyezünk be a sütőbe.


A kis papír másik oldalán pedig a kürtőskalács receptje olvasható, mely így szól:

Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 tojás sárgája
- 1/2 élesztő
- 4 dl tej
- 5 dkg margarin
- 5 evőkanál porcukor

A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt egy csipet porcukorral. Ha felfutott, a többi hozzávalóval összegyúrjuk, jól kidolgozzuk és még fél órán át kelesztjük a tésztát.
Ha megkelt, egészen vékonyra kinyújtjuk, majd 3 cm széles szalagokra vágjuk.

A cserépformát kissé megvajazzuk, a tésztacsíkokat egyenként csigavonalban, a széleknél kis takarással a formára tekerjük. Vizes ecsettel megkenjük, majd kristálycukorba hempergetjük.



A kalácsokat a sütőtérbe helyezzük és közepes erősségű hőmérsékletnél sütjük, előmelegített sütőben (gázssütőnél 180 fok, légkeverésesnél 165 fok), kb. 20 percig.

A cserépformán sütött kürtőskalács felülete a szabadtűzön készültéhez képest nem karamellizálódik be, a cukor enyhén megolvad rajta. Sütés után a kalácsot a formáról egy kés segítségével, fentről-lefelé enyhén nyomva vehetjük le.



Természetesen nemcsak cukros, hanem fahéjas, kakaós változatot is készíthetünk, kísérletezzünk ízlésünknek megfelelően!

Kedves olvasónktól Füziné Kiss Beatrixtól pedig a következő ötletet kaptuk: ha nincs kerámia sütőformánk, kiürült aluminium sörösdobozokat vonjunk be alufóliával és erre tekerjük a tésztát.

Köszönjük!



2016. július 13.

Tejfölös zöldbableves

Múlt héten Balatonszárszón jártunk, szokásos éves baráti nyaralásunkat töltöttük kedvenc balatonparti városkánkban. Immár 15. éve gyűlünk ott össze, hogy együtt pihenjünk néhány napot. Mindig ugyanott szállunk meg, egy kedves, idős házaspárnál, akikhez már szinte hazajárunk. Minden évben nagy-nagy szeretettel fogadnak bennünket. Amíg lehet, szeretnénk hozzájuk hűségesek maradni, hiszen éppen arról beszélgettünk a többiekkel, hogy mennyire megnyugtató néhány fix pont az életünkben ebben a rohanó világban.

Erzsi néni rendszerint végzi a szokásos ház körüli tevékenységeit amíg mi nyaralunk, így láthatjuk mindig, hogy milyen finomságokat főz be, mit savanyít vagy kovászol éppen. Múlt héten többek között a zöldbabot gyűjtötte be a kertben és tette el télire. Ahogyan gyorsan átforrázta és megéreztem az illatát, úgy megkívántam a tejfölös zöldbablevest. Méghozzá olyan módon elkészítve, ahogyan valakinél gyerekkoromban ettem. Nem otthon, az biztos mert anyuék nem így szokták ízesíteni.
Kicsit édeskés, kicsit savanykás, fokhagymás. Itthon gyorsan el is készítettem.



Hozzávalók:
- 50 dkg tisztított, darabokra vágott zöldbab
- 3 közepes újburgonya
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 babérlevél
- só vagy ételízesítő
- cukor ízlés szerint
- ecet vagy citromlé ízlés szerint
- 1 kisebb csokor petrezselyem
- 1,5 csapott evőkanál liszt
- 2 dl tejföl
- víz
- 1 evőkanál olaj

A megtisztított, darabokra vágott zöldbabot és újburgonyát egy fazékban átforgatjuk a felforrósított olajon. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, babérlevelet és felöntjük bőségesen vízzel. Sóval vagy ételízesítővel ízesítjük. Közepes lángon félig lefedve puhára főzzük a zöldségeket.

A tejfölben csomómentesre keverjük a lisztet és behabarjuk vele a levest. Cukorral és ecettel vagy citromlével tegyük pikáns ízűvé. Forraljuk ki a levesünket, végül adjuk hozzá az apróra vágott friss petrezselymet is.



Forrón, langyosan és hidegen is egyaránt finom, nyári leves.



2016. július 3.

Barackos-joghurtos Charlotte torta

Szülinapokat ünnepeltünk a héten. ahogy minden évben július első napjaiban. Apunak és anyunak két nap különbséggel van a születésnapja, így egyszerre szoktuk köszönteni őket.

A tortakészítés az én feladatom volt és egy icipici kihívás elé állított. Anyukámnak ugyanis néhány hete volt egy epekő műtéte és még tart a 6 hetes diétája. Szerencsére sem a műtét előtt sem utána nem volt semmilyen panasza, így nem tartottam attól, hogy ha egy könnyed tortát választok, akkor az bármilyen problémát fog okozni neki.


Egy joghurtos-gyümölcsös krémmel töltött Charlotte torta mellett döntöttem, figyelembe véve a család többi tagjának az ízlését is. Nagy kedvenc a piskótatekercs, így sejtettem, hogy nemcsak az ünnepeltek, hanem mindenki más is örülni fog ennek a tortának.


Hozzávalók egy nagy adaghoz (kb. 12 vastagabb szelet tortához)
- 8 tojás
- csipetnyi só
- 8 evőkanál liszt
- 8 evőkanál cukor
- 8 evőkanál víz
- 1 csomag sütőpor
- a kenéshez lekvár
- 1 nagy pohár natúr joghurt (450 g)
- 0,5 liter habtejszín (nálam Hulala)
- 3 csomag Dr. Oetker Expressz zselatin fix
 - porcukor ízlés szerint (nálam az édesített Hulala miatt kb. 2 evőkanálnyira volt szükség)
- kb. fél kg tisztított, magozott, apróra vágott sárga- és őszibarack vegyesen


A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral és a vízzel habosra keverjük, majd apránként beledolgozzuk a sütőporral összeszitált lisztet és a tojásfehérje habot. Óvatosan dolgozzuk össze csomómentesre, hogy ne törjön szét a hab.

Két darab normál méretű (nem gáztepsi) sütőedényt, tepsit kibélelünk sütőpapírral. A masszát két egyforma részre osztjuk és belesimítjuk a tepsikbe. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt egymás után kisütjük a piskótákat (vagy légkeveréses sütőben akár egyszerre). Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészültek-e.

Két darab tiszta konyharuhát bevizezünk, kicsavarjuk és kiterítjük a konyhapultra. Erre ráfordítjuk az elkészült, forró piskótákat, lehúzzuk róluk a sütőpapírt és szorosan belecsavarjuk a nedves konyharuhába. Így hagyjuk kihűlni.

Miután kihűltek, kitekerjük, megkenjük őket lekvárral, újra felcsavarjuk és 1 cm-es szeletekre vágjuk. A háromnegyed részével kibélelünk egy folpackkal beborított félgömb alakú tálat.

A krémhez először a habtejszínt verjük fel, méghozzá úgy, hogy félidőben hozzáadjuk a zselatin fixet majd a cukrot is. Belekeverjük a joghurtot, végül a gyümölcsöt és jól összedolgozzuk. Kemény állagú de kenhető krémet kell kapnunk. Beleöntjük a piskótatekerccsel kibélelt tálba, elsimítjuk a tetejét. Végül az egészet kirakjuk a maradék tekercsekkel. Ez lesz majd a tortánk talpa. Ráhajtjuk a folpack lelógó széleit és egy éjszakára hűtőbe tesszük.


Másnap kihajtjuk a folpack szélét, a tál szájára egy nagy méretű tortatálat szorítunk és az egészet megfordítva kiborítjuk a tortánkat. Ha jól dolgoztunk, egy stabilan álló, szép félgömb alakú tortát kell kapnunk. Eltávolítjuk róla a folpackot és már tálalhatjuk is. Díszíthetjük további tejszínhabbal.

Nagyon örülök, hogy a Charlotte torta mellett döntöttem, mert ahogy számítottam rá, mindenkinek nagyon ízlett. Másnapra már híre-hamva sem volt a tortának. :)


A szülinaposoknak még egyszer nagyon sok boldogságot és jó egészséget kívánok! :)